www.fotografiejosedijkema.com
Wat mijn oog ziet, legt mijn camera vast!

Leiden.

In april met mijn zussen een weekend naar Leiden geweest. De hoofdmoot was de musical Soldaat van Oranje, mijn jongste zus had die nog niet gezien, dus gingen mijn andere zus en ik gewoon nog een keer mee. En omdat Leiden natuurlijk voor ons Noorderlingen erg ver weg is, is dat altijd een fijn excuus om een hotelletje te boeken. De musical was voor mij voor de 2de maal nog mooier dan de 1ste maal. Uiteraard geen foto`s mogen maken daar. Maar wel in de binnenstad van Leiden. We hebben daar een stadswandeling gedaan en hebben ook de plek gevonden waar De Soldaat van Oranje woonde, lekker boven de kroeg, hoe handig is dat. Verder hebben we rondgelopen op De Burcht.

De Burcht

De Burcht is wereldberoemd in Leiden. Zo stoer als hij daar staat op de enige heuvel van Leiden dwingt hij met zijn roemruchte verleden bij ieder respect af. De Burcht ligt in het hart van Leiden waar de twee Rijnarmen samenkomen, nabij de Openbare Bibliotheek Leiden, restaurants, kroegjes en de Haarlemmerstraat . De Burcht is gebouwd op een heuvel waarvan de hellingen bedekt zijn met gras. Oorspronkelijk bedoeld als verdediging dient de Burcht al sinds de 15de eeuw als stadspark.

Het verleden van de Burcht

Uit oudheidkundige opgravingen blijkt dat de Burcht van leiden een verleden heeft dat verder dan 1000 jaar terug gaat. Aan het einde van het eerste millennium bevonden zich op de plek van de huidige burcht verscheidene boomgewassen inclusief een houten bebouwing. In het begin van de 12de eeuw werd de Burcht van Leiden afgebouwd met tuf, een vulkanisch gesteente. Nadat door verschillende oorlogen weinig over bleef van het tufsteen werden de gaten gevuld met monnikstenen, middeleeuwse bakstenen. In de 17de eeuw heeft Pieter Post zich meer dan eens in de Leidse architectuur gemoeid door voor de Leidse Burcht zijn huidige stijlvolle toegangspoort te ontwerpen. Door de snelle bevolkingsgroei in de late middeleeuwen en door economische voorspoed raakte de Burcht van Leiden omringd door tal van andere gebouwen en moest het inboeten aan zijn strategische militaire functie. Verdere uitleg over het verleden van de Burcht vindt u hier: Geschiedenis Burcht van Leiden.

De burcht van Leiden nu

De Burcht van Leiden doet vandaag de dag nog steeds sprookjesachtig aan, dankzij het regelmatige onderhoud dat gepleegd wordt. De hoogte van de verdedigingsmuren is ruim 6 meter met daarachter prachtige bogen. In de muren van de burcht zijn gaten aangebracht waar de verdediging haar pijlen door kon afvuren. De heuvel, waardoor de Burcht zijn strategische ligging extra kon uitbaten, ligt op ruim 10 meter hoogte ten opzichte van het omringende maaiveld. In het midden van de Burcht is een waterput te vinden.

Na een update is alles weer anders. Klik op de 1ste foto, die wordt dan vergroot en kun je door naar de volgende.