www.fotografiejosedijkema.com
Wat mijn oog ziet, legt mijn camera vast!

Fietsen door Middag - Humsterland.

De weersverwachting was mij gunstig gezind voor een te ondernemen fietstocht. Maar waar heen? Internet bood uitkomst, gewoon ff fietsen in Groningen ingetikt en toen kwam ik dit tegen. Had echt nog nooit van dit gebied gehoord, hoewel ik er al vaak her en der was geweest. Dus op de zaterdagochtend zat ik om 09.00uur op de fiets, zie 1ste foto waar mijn stalen ros onbedoeld bij opstaat.  Op naar Aduard, nu is dat van mijn huis af , al rond de 45 min. fietsen, maar het was windstil en dat was echt heerlijk, ook voor mijn knie. Dus het was echt de paden op de lanen in, vooruit met "ferme" pedaaldruk. Eigenlijk was ik nog nooit door Aduard gegaan, maar wat een schattig dorpje, heerlijk oud, of de tijd leek stil te staan. Volgende maal, maar eens er gewoon door heen wandelen. Ook Kommerzijl is zo`n dorpje om nog eens rustig door te wandelen. Aangezien ik nooit over de geijkte paden fiets, ging ik wat kris/kras overal langs. Leuk paadje, hup stuur om en die kant op. Dus een echte fietsroute is niet echt aan mij besteed, als ik maar wat in de "omgeving" blijf zonder echt te verdwalen, hoewel dat tegenwoordig met al die vernuftige appjes bijna niet meer kan.  Dus toen ik een statige laan zag met de ernaast gelegen De Piloersemaborg of Hamsterborg, een borg gelegen in het Groningse Westerkwartier in het dorpje Den Ham, behorend tot de gemeente Zuidhorn. Het is de laatste boerderijborg in Nederland en is nu in gebruik als hotel. Uiteraard ben ik de statige laan ingefiets [ 4de foto, die ik een herfsttint heb gegeven] en zo kwam ik later ook over een boerenpad waar de nodige schapen waren. En ja, als ik dan mijn fiets even neerzet, om wat foto`s te maken, worden ze nieuwsgierig en al gauw stond ik er midden in. Maar ja, je moet weer verder want anders ben ik wel heeeel lang onderweg. Dus weer in t zadel en op de pedalen. Kommerzijl was de volgende doorkomst. Dit dorpje heeft rond de 600 inwoners en in 1572 is er een schans aangelegd, die nodig was om het terrein te beschermen. Bij de aanleg van de schans werd de dijk langs de uitwateringsriet verhoogd en kreeg de schans de naam "De Opslag" In 1958 kwam er een nieuwe dijk met uitwateringssluis met de naam: Opslagter of Kommerzijl.[foto 13]

Op een moment stond ik bij een ANWB route bord te kijken, toen een mevrouw me vroeg of ik was verdwaald. Dat was niet zo, maar ik keek wat ik zou gaan doen. Ik had op de bewegwijzering de naam Electra gezien en vroeg of dit wat was. Nouuu zei ze, er zijn 3 boerderijen en een gemaal, maar de route ernaar toe is mooi, en aangezien dit maar 1 km was, besloot ik het te doen. Je moet tenslotte wel je energie goed verdelen. Electra is een plaatsje waar het gemaal De Waterwolf staat, de oorspronkelijke van dit gehucht is Lammerburen. Naast de 3 huizen [oorspronkelijke dienstwoningen] heeft het een zwembad, camping, jachthaven en een hertenkampje. Toen weer terug naar het ANWB bord op weg naar Oldehove. Onderweg kwam ik langs Korhorn wat aan de rand ligt van het Humsterland. Het heeft een aantal boerderijen die deels nog op een eigen wierde staan. Een van deze wierden, met daarop de boerderij Hummersmaheerd is aangewezen als archeologisch rijksmonument [foto 19]

Al met al was dit een tocht[je] van rond de 50 km en wonderbovenwonder, heb ik sinds zeer, zeer lange tijd, na zo`n tocht geen last van mn knie gehad! Ook niet de dagen erna, dat geeft weer moed om het weer wat vaker te proberen tegen het advies van de dokter en fysio in.
Hier kunt u content plaatsen.

Deze tekst past u aan door erop te klikken.