www.fotografiejosedijkema.com
Wat mijn oog ziet, legt mijn camera vast!


Dordrecht. 

Het was van mij al eerder de bedoeling om de oude historische binnenstad te gaan bewonderen. Het is namelijk de oudste van Noord en Zuid Holland. De 1ste keer, ben ik lang blijven hangen in Kinderdijk en was er geen tijd meer voor.  Dus nu zat ik voor de 2de maal al om 07:15 uur in de trein, richting Dordt. Had ik er maar bij stil gestaan, dat het t laatste weekend van de herfstvakantie was, dat ze dus  overal met het spoor bezig waren, wat inhield dat ik vaker moest overstappen, wachten op de volgende verbinding en dus pas tegen 11:30 uur in Dordrecht was. Maar goed het was droog en af en toe scheen de zon, maar op t eind van de middag werd wel noodweer verwacht en dus wilde ik dan weer in de trein zitten richting Groningen. Dus de pas erin en hup richting binnenstad. Ik had een plattegrondje van de historische binnenstad waar ik niet echt mee uit de voeten kon, en de bewegwijzering had ook geen schoonheidsprijs in de wacht gesleept, dus liep ik uiteraard van hot naar her, en af en toe als een kip zonder kop hihi. Maar genoten heb ik wel. Wat een prachtige oude panden. Ik vind het voor fotograferen [voor mij] dan weer jammer dat er van alles in de weg staat, ik heb t graag "schoon" maar goed het zij zo. Wat me ook opviel was dat sommige geveltjes naar voren helden, of in ieder geval een stukje voor de rest van het pand stonden en ik heb ze echt waterpas vast gelegd! Ook liepen veel straatjes in een bocht.  Ik ben wat aan het experimenteren geweest met het omzetten naar zwart/wit. Dus zijn die niet gelijk  van toonkleur.

De 1ste foto is van de ingang van het Regentenhof en de 2 erop volgend van de tuinzijde. Nu wonen er alleen maar vrouwen in dit hofje. Vroeger was het bedoeld voor arme gezinnen, ongetrouwde vrouwen en gepensioneerde dienstbodes.

Regentenhof. Dit is een complex van DRIE HOFJES op de hoek van Bagijnhof en Lenghenstraat. In de langgerekte gevel aan het Bagijnhof, met hoekpartijen, die hoger zijn dan het middendeel, een hardstenen ingangspartij in Lodewijk XV vormen, gedateerd 1755. Alleen het middelste hofje dagtekent uit XVIII; het rechter is XIX d en het linker, ook afzonderlijk "Lenghenhof" genaamd, is ca. 1940 herbouwd achter een uit 1880 daterende gevel aan de Lenghenstraat. In het middelste hof, waarvan de vensters ramen in stijl XVIII hebben met hardstenen vensterdorpels, bevindt zich - tegenover de ingang - de regentenkamer met gesneden rococo schouw, goudleerbehang en stucplafond, alles uit de bouwtijd. Fraai gebouw van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)