www.fotografiejosedijkema.com
Wat mijn oog ziet, legt mijn camera vast!

Leeuwarden: De Reuzen van Royal de Luxe. 

Leeuwarden is in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa. In het kader daarvan waren de Reuzen van Royal de Luxe daar 3 dagen te zien.  En wat een spektakel! Geweldig om te zien en mee te maken.  Erg indrukwekkend hoe de medewerkers aan al die kabels hingen om de grote poppen te laten bewegen. Het gezicht, ogen en mond en dan natuurlijk alle ledematen.  Daarvoor hingen de mensen echt in de kabels en kwamen dan van hoog in de lucht op de grond terecht en dan weer omhoog. Het verhaal is dat het Meisje van 5 meter en de Duiker van 11 meter, haar vader, elkaar zijn kwijt geraakt. Nu zijn ze naar elkaar op zoek. De Hond  van 3 meter, hoort ook bij hen en die helpt hen bij de zoektocht. Op de 1ste dag dat ik er was, was het al heel erg druk, maar de dagen erna was het nog veel drukker, bijna geen doorkomen aan. Bij mijn aankomst op het station van Leeuwarden was het al enorm druk, bleek dat op het grasveld ervoor, het Meisje en de Hond  er de nacht hadden door gebracht. Ik zag dit te laat, dus in het voorbij gaan tussen de vele mensen door een foto kunnen maken. Toen met wat omwegen naar de route gegaan waarvan ik hoopte dat ik een goed zicht zou hebben op het Meisje en of de Duiker. Wat een mazzel had ik, van waar ik stond had ik zicht in de straat, dus toen  ik haar na lang wachten, aan zag komen, kwam ze natuurlijk steeds dichterbij.  Geweldig om foto`s te maken. We werden eerst nog wel door de organisatie wat meer naar achteren gebracht, maar dat was wel in mijn voordeel. Ik stond nu met mijn neus voor aan, achter het lint.  Het lange wachten was wel erg gezellig met de andere omstanders en het was lekker weer. Nadat het Meisje en de Hond voorbij waren gelopen ging ik op weg om De Duiker te zien. Hij zou volgens een andere route lopen naar zijn rustplaats, en ik besloot daarheen te lopen. Toen de Duiker op het plein met de scheve toren De Oldehove kwam, ging hij wel wat te ver van mij af, zitten op een grote krat om te rusten. Maar ook hier stond ik wel vooraan achter de hekken, dus ik kon goed zien wat er met hem gebeurde.  


De toren op het plein, staat echt zo scheef, zoals te zien is op de foto`s.  In mei 1529 is gestart met de bouw en toen de toren nog maar 10 meter hoog was, begon hij in noordwestelijke richting te verzakken. De toren stond niet alleen scheef, maar was ook krom. Elke eeuw moesten kostbare herstelwerkzaamheden worden verricht. In 2005 is het mysterie van De Oldehove ontrafeld: De toren blijkt te zijn gebouwd op het talud van een oude terp, wat de toenmalig bouwmeesters niet hadden voorzien.E-mailen